5 november 2023: Roeisloep Doordouwer

incident: MOB - stuur te water

Ingezonden door Michelle de Ridder van Roeiploeg Utrecht


Door de wind op de kont en het moeten wegstarten (wedstrijd MPM) aan een klosje en een lijntje ontstond er een te groot gat tussen het klosje en de sloep, wat de stuur probeerde te overbruggen, maar tevergeefs. De stuur liet de klos te laat los, waardoor zij achterover te water kwam. Ze droeg een automatisch geactiveerd reddingsvest, maar ze was gelukkig zo kort in het water dat het vest opblies toen ze al gedeeltelijk uit het water was geholpen. 


 • Datum: zondag 5 november 2023
 • Locatie: Haven van Muiden, tijdens start MPM
 • Tijdens een wedstrijd: Ja
 • Tijdstip: 11:45 uur
 • Temperatuur water: 12°C
 • Buitentemperatuur: 9°C
 • Windkracht: 4 Beaufort
 • Aantal opvarenden: 9
 • Aantal roeiers te water: 1 (de stuur)
 • Aantal betrokken roeiers: 1 (de stuur)
 • Persoonlijk letsel: Ja
 • Aard van het letsel: Psychisch. Opgepakt middels EMDR
 • Aantal betrokken helpers: 2 Reddingsbrigadiers

Wat leren we van dit incident, hoe is dit te voorkomen?

Simpelweg door op een andere manier de sloepen te laten starten. Het starten vanaf een lijntje en een klosje levert geregeld gevaarlijke situaties op, zo ook hier. Door (zoals bij zo vele roeiwedstrijden gewoon is) te starten tussen twee punten aan de kade (en hiertussen een denkbeeldige lijn) voorkom je dit soort situaties.

Te water in koud water (12°C tijdens dit incident) geeft risico op cold shock, in deze situatie droeg de stuur een automatisch geactiveerd vest waarmee het risico op verdrinking door cold shock in alle gevallen was voorkomen, ook als er niet direct hulp was met uit het water komen.


Heb je ook voorbeelden van (bijna) incidenten? Stuur ze in! Klik hier >>