Man overboord

Een man overboord situatie komt vaak onverwacht, en kan - afhankelijk van omstandigheden zoals roeien in de winter, roeien in het donker, roeien op stromend water en/of roeien op drukbevaren water - direct een levensbedreigende situatie opleveren. De stuur staat vaak tijdens het sturen, en loopt daarmee het grootste risico van overboord vallen. Bij een aanvaring gaan vaak alle opvarenden overboord. Heb je wel eens geprobeerd terug aan boord van je sloep te komen vanuit het water? Een sloep heeft vaak een behoorlijk vrijboord, wat aan boord klimmen al snel moeilijk of zelfs onmogelijk maakt! Wat moet je doen bij een man overboord situatie? Train je regelmatig in het donker? Draag dan een reflecterend hesje over de roeikleding zodat je als drenkeling makkelijker teruggevonden kan worden. Overweeg eventueel de aanschaf van een waterdicht flitslicht met armbevestiging, voor nog betere terugvindbaarheid! 

  • Blijf kalm en roep 'drijf!' naar de persoon in het water. Als je 'zwem' roept is de kans groot dat de drenkeling richting de sloep of boot gaat zwemmen, of gedesoriënteerd van de schrik de verkeerde kant op gaat zwemmen! Met (zeker in de winter) versnelde onderkoeling tot gevolg. Het is beter om in de overboord positie te blijven.
  • Als er enigszins golfslag is kan een drenkeling snel moeilijk te vinden zijn. Vraag één van de roeiers te stoppen met roeien en constant de drenkeling in het oog te houden, en ernaar te wijzen. Dit helpt de stuurman om snel naar de juiste positie te manoeuvreren. 
  • Spring nooit achter een drenkeling aan! 
  • Schakel direct hulp in bij gevaarlijke omstandigheden als duisternis, koud water en drukbevaren water. Gebruik hier bij voorkeur een marifoon voor. 
  • Heb je een MOB werplijn aan boord? Gooi deze dan direct achter de drenkeling aan. Hiermee verklein je de kans op afdrijven en zoekraken van de drenkeling. 
  • Als de stuur overboord valt, neemt één van de roeiers (bij voorkeur met stuurervaring) het roer over en coördineert. 
  • Indien er drijfmiddelen aan boord zijn (dit zou zo moeten zijn!), gooi deze dan direct achter de drenkeling aan mocht deze geen reddingsvest dragen. 
  • Manoeuvreer na het draaien van de sloep voorzichtig richting de drenkeling, en blijf benedenwinds zodat de drenkeling aan loefzijde aan boord geholpen kan worden. Wees voorzichtig met de riemen! 
  • Ben je in buurt van de wal? Overweeg dan om de drenkeling naar de wal te begeleiden zodat zij/hij hier uit het water kan klimmen. 
  • Help de drenkeling met behulp van enkele opvarenden aan boord, gebruik eventueel een landvast om een lus te maken waar de drenkeling een voet in kan zetten om zo aan boord te klimmen. Een afgedankt stuk (vis)net voldoet ook prima, of overweeg een zwemtrapje mee te nemen aan boord. Oefen (in de zomer) het aan boord klimmen op een veilig stuk vaarwater, vraag alle opvarenden dit een keer te doen. 
  • Is de drenkeling bewusteloos? Haal dan de drenkeling horizontaal uit het water om hartproblemen te voorkomen. Schakel direct hulp in! Houd er rekening mee, dat je zult moeten reanimeren als de drenkeling eenmaal aan boord is en blijkt geen waarneembare hartslag meer te hebben. Bovendien bestaat nog het risico van zogenaamde secondary drowning. Door ingeademd water of spray, treed er in de longen osmose op waardoor de longen gevuld worden met vocht. Dit kan ook uren later nog optreden, als de drenkeling alweer veilig op het droge is gebracht. Vaak wordt een drenkeling die water heeft ingeademd, ter controle een nacht in het ziekenhuis opgenomen. Zijn er reddingsdiensten opgeroepen? Overweeg dan wachten op de professionele hulp met middelen om drenkelingen horizontaal uit het water te tillen. 
  • Is of raakt de drenkeling onderkoeld? Schakel direct hulp in. Bel 1-1-2 of doe een noodoproep via de marifoon. Voorkom verdere afkoeling: wikkel de drenkeling in een reddingsdeken of droge kleren van andere opvarenden. Wikkel armen en benen afzonderlijk in. Voorkom onnodige bewegingen of verplaatsing van de drenkeling. Verwijder (knip) eventueel natte kleding. Geef de drenkeling niets te eten en drinken en laat de verdere hulpverlening over aan professionele hulpverleners. 
  • Ga je zelf te water? Afhankelijk van de situatie;
    • In koud water in de 'drijf' houding op hulp wachten, dus niet gaan zwemmen!
    • In water met hogere temperaturen eventueel schoenen uitdoen, ook daarna in de 'drijf' houding wachten op hulp! 

 

Op de pagina 'downloads' is de man overboord brochure van 'Varen doe je samen' te downloaden