Elektronische hulpmiddelen

Elektronische hulpmiddelen worden steeds betaalbaarder, en verbruiken steeds minder energie. Hiermee worden ze steeds aantrekkelijker voor gebruik in een roeisloep. Met verwisselbare accu's, of een kleine accu in combinatie met een zonnepaneeltje is energievoorziening aan boord prima geregeld. Maar ook met apps op je mobiele telefoon zijn er steeds meer mogelijkheden. Hieronder volgen een aantal voorbeelden;


AIS

Sinds 1 december 2014 is het gebruik van AIS (Automatic Identification System) voor ieder schip op de Nederlandse binnenwateren langer dan 20 meter verplicht. Een AIS-zender op het schip zendt, met regelmatige tussenpozen, de positie, de koers, de snelheid en de MMSI (het unieke maritieme identificatienummer) uit. Steeds meer pleziervaart kleiner dan 20 meter beschikt ook over een AIS zender. Er zijn diverse apps voor je mobiele telefoon waar je de AIS gegevens keurig op het scherm krijgt, zodat je van de scheepvaart in de buurt de naam, positie, koers en snelheid weet. Op www.vesselfinder.com/nl krijg je een goede indruk. Een voorbeeld van een goede (betaalde) app is Shipfinder, deze app geeft in Realtime alle AIS informatie. 

TIP: Boat Beacon

De app Boat Beacon (€ 14,99) biedt veel extra functionaliteit, oa een alarm als een schip (met AIS) op aanvaringskoers met jou ligt, of binnen een vooraf ingestelde afstand van de eigen positie komt. Bovendien stuurt deze app jouw positie / koers gegevens naar AIS servers, waarmee jij zichtbaar bent voor alle schepen met een AIS ontvanger! Voorwaarde is dat je verbinding met het internet moet hebben. Voor € 7,99 extra heb je een Live view functie, waarmee je met augmented reality (AR) via je mobiel schepen live kan zien inclusief positie/koers/afstand! 

Er zijn ook draagbare marifonen met ingebouwde AIS ontvanger.  

AIS Transponder

Met een AIS transponder aan boord ben je altijd - dus ook zonder internet verbinding - zichtbaar voor alle schepen met een AIS ontvanger, dus alle schepen groter dan 20 mtr, en voor alle beroepsvaart. De positie en verdere info van jouw boot komen automatisch op de kaartplotter / radarscherm van andere schepen, wel zo veilig als je vaart tussen beroepsvaart! Voor circa € 700,- zijn tegenwoordig mobiele transponders te koop.