4 november 2023: Roeisloep Zeeolifant

Incident: onderkoeling


Door buis- en regenwater in combinatie met wind en lage temperatuur raakten twee sloeproeiers van de 14-riemer 'Zeeolifant' onderkoeld. Zelf ontkenden ze dit overigens ("Het gaat nog wel, hoor"). De stuurvrouw onderkende de situatie en liet de roeiers tijdens de wedstrijd van boord halen.
Met lichaamstemperaturen van 35.2°C respectievelijk 36°C werden ze via de KNRM naar de warme kamer in het verenigingsgebouw van de zeilvereniging gebracht waar ze door het kundige EHBO-personeel weer op verhaal gebracht werden.


 • Datum: zaterdag 4 november 2023
 • Locatie: IJmeer, aanloop richting haven Muiden
 • Wedstrijd: Muiden-Pampus-Muiden
 • Tijdstip: rond 13:00 uur
 • Temperatuur water: ca 12°C
 • Buitentemperatuur: ca 11°C
 • Windkracht: 5 Beaufort
 • Aantal opvarenden: 15
 • Aantal betrokken roeiers: 2 (3 inclusief stuurvrouw)
 • Incident is gemeld bij wedstrijdorganisatie
 • Incident: onderkoeling zonder gevolgen
 • Aantal betrokken helpers: KNRM-boot + EHBO-personeel + begeleider + mensen in jurytent

Wat leren we van dit (bijna) incident?

Onderkoeling wordt vaak onderschat, ook door de betrokkenen zelf. Dus (her)ken de symptomen en let op elkaar. In deze situatie heeft het kordate optreden van de stuurvrouw erger voorkomen, en dankzij de goede voorbereiding door de organisatie waren er voldoende hulpverleners op het water en EHBO-personeel paraat zodat deze roeiers zonder ernstige gevolgen weer snel de oude waren! 

De stuur dient goede communicatiemiddelen te hebben om snel hulp in te kunnen roepen. 


Heb je ook voorbeelden van (bijna) incidenten? Stuur ze in! Klik hier >>