21 juli 2022: Kano ongeval Veluwemeer

Incident: verdrinking


(bron: AD)

Kano ongeval Veluwemeer met 3 dodelijke slachtoffers

Op 21 juli 2022 rond 15:00 wordt het noodnummer gebeld vanwege een persoon te water bij de Bremerbergdijk in Biddinghuizen. Door onbekende redenen is de kano met het Duitse gezin uit Wuppertal, dat vakantie vierde in Nederland, te water geraakt.

De zoektocht richt zich eerst op de omgeving van eiland De Ral. Daar vinden reddingswerkers de oudste dochter (7) van het gezin, vastgeklampt aan een boei. Vlakbij het eiland wordt haar moeder rond 15:40 uit het water gehaald. Een reanimatiepoging komt voor haar te laat.

Zoekactie

Alles op alles wordt gezet om ook de twee andere gezinsleden, de vader en de jongste dochter, zo snel mogelijk te vinden. Maar na uren speuren staakt de brandweer de reddingsactie en gaat over naar een bergingsoperatie. Dan gaat de brandweer er al vanuit het tweetal niet meer levend te zullen vinden. Die verwachting komt uit.

‘s Avonds rond 22:00 wordt het lichaam van de vader gevonden. De volgende ochtend het lichaam van de jongste dochter. De oudste dochter, enige overlevende van het gezin, ligt nog in het ziekenhuis. De politie heeft contact met nabestaanden van de familie.

 

Foto boven: een schets van de waterval. Foto onder: een bovenaanzicht van de plek van het ongeval; de groep kwam van rechts.


Wat leren we van dit incident?

Een zorgvuldige voorbereiding met betrekking tot te verwachten omstandigheden is altijd belangrijk, en bij vaartochten op snelstromende rivieren nog belangrijker. Ondanks het feit dat men deze tocht al vaker had gedaan is men toch overvallen. Uit het verslag is niet met zekerheid vast te stellen of de kanoërs zwem- of reddingsvesten droegen.  


Heb je ook voorbeelden van (bijna) incidenten? Stuur ze in! Klik hier >>