November 2016: Roerloos aan lagerwal


Jan-Willem Nederstigt deelde onderstaande met ons;

Het was op een donkere roeiavond ergens in november 2016 met veel wind en regen dat ik als beginnende roeier mocht/moest sturen. Na een rondje Kaag draaide ik 't Joppe op, slecht zicht, regen en veel wind op bakboord. Wellicht dat ik hierdoor wat verlijerde maar in ieder geval zat ik slechts een meter of 4 van de rechterwal toen het gebeurde. De whaler maakte een kort hopje. Hhuuu? Ik voelde/keek naar achter en zag dat mijn helmstok vereldwenen was. Ppfff! Donker, regen, veel wind - lager wal - en geen roer!

Mogelijk omdat ik ook zeil dacht ik: MOB-manoevre! Dus commando: bakboord houden, stuurboord strong; rondje terug maken en roeiers goed managen in afstand tot de wal. Gelukkig had ik een lampje en zag het roer tegen de wal aan klotsen. Houden - strijken - helmstok vast ... en wegwezen!

Op open water kon het roer weer op de vingerlingen geprikt worden - geen schade.

Niet voor herhaling vatbaar.

Achteraf bleek ter plaatse een puinstort te zijn waar de whaler overheen hopte maar het roer, niet geborgd, uit de vingerlingen sprong.


Wat leren we van dit incident?

Mijn les: probeer in gegeven condities afstand te houden tot lagerwal wanneer dat niet strikt nodig is. Verder is borgen van het roer een overweging. Het voordeel is dat je deze dan niet kunt verliezen, het nadeel kan zijn dat je schade vaart aan het roer bij raken bodem of object onder water. 


Heb je ook voorbeelden van (bijna) incidenten? Stuur ze in! Klik hier >>